808 poze   149844 vizite
Albume
De stiut   boli vita de vie   daunatori la vita de vie   sfaturiVITA-DE-VIE ALBA DE MASA   Afuz-Ali   Astrahan   Attila   Chasselas d Ore   Favorit   Frumoasa de Murighiol   Helikon   Italia   Matilde   Muscat de Alexandria   Muscat de Polonia   Muscat Kozma Pal   Muscat Ottonel   Muscatto Giallo   Palatina   Perla de Csaba   Pizzutello Bianco   Regina   Regina Viilor   Sublima Seedles   Terez   Timpuriu de Cluj   VictoriaVITA-DE-VIE DE MASA FARA SAMBURI   Argentina   Belgrad   Centennial Bianca   Crimson Seedles   Fara nume de la Rosafruct_Mecita   Grossa Bianca Precoce   Jupiter   Kismis Moldavski   Matilde seedles   Perllete   Sugraone   Sultanina alba   VenusVITA-DE-VIE NEAGRA DE MASA   Alphonse Lavallee   Black Magic   Cardinal   Cetatuia   Coarna Neagra      butasi anul 1   Esther   Michelle Palieri   Moldova   Muscat d Adda   Muscat de Hamburg   Napoca   Napoleon   Nero   Somesan   Suvenir   Tamina   TransilvaniaVITA-DE-VIE ROSE DE MASA   Anita   Chasselas Rose   Dunawska Lazur   Lidi   Rizomat   Sasla Rosu   SplendidVV- SAURON   Alb de Suruceni   Arcadia   Black Rose   Codreanca   Flame Seedless   Ialovenskii Ustoicivii   Kuban   Livia   Lora   Mecita   Monukka   Muscat Iantarnai   Novii Padaroc Zaporojiu   Original   Padaroc Zaporojiu   Pamiaty negrulea   Pesnea Muscat   Prezentabil   Prima   Red Globe   Rezistent de Ialoveni   Ruby Seedless   Sport 2   Talisman   Velika   Vostorg

membru din 8 ianuarie 2011

boli vita de vie

Mana, putregaiul şi făinarea, principalele boli ale viţei-de-vie

Cele mai periculoase boli pentru viţa-de-vie sunt mana, făinarea şi putregaiul, susţine Florin Niţu, director de produs la Syngenta în cadrul Diviziei de protecţia plantelor. Pentru combatere, sunt de preferat fungicide de ultimă generaţie. Tratamentele trebuie aplicate, în general, la intervale de 10-12 zile, acestea putând fi reduse la 7-8 zile numai în cazul unor ploi excesive. Pentru a obţine rezultate cât mai bune de la programul de protecţie împotriva acestor trei boli, trebuie făcute mai întâi lucrările de desfrunzit, dirijarea corectă a lăstarilor şi combaterea buruienilor, ca minim necesar de măsuri agrotehnice.

Primele tratamente se fac la dezmugurit (lăstar 1-3 cm), după caz şi zonă, şi când s-au deschis primele frunzuliţe, iar lăstarii au 5-7 cm. În ambele cazuri se foloseşte Thiovit Jet, împotriva făinării. Dacă avem acarieni foarte greu de combătut, precum Eriophyes vitis, acum se poate stropi suplimentar cu Vertimec, moment optim pentru combaterea acestui dăunător periculos şi greu de controlat.

Următorul tratament se aplică atunci când lăstarii sunt măricei şi au 20-25 cm, tot împotriva făinării. „Chiar dacă mulţi nu recomandă, eu consider că, la această fază, este necesar şi un tratament preventiv contra manei, cu Mancozeb sau Ridomil Gold MZ 68 WG, în funcţie de apariţia bolii şi a presiunii de infecţie, corelate cu noile descoperiri legate de biologia manei la viţa-de-vie“, menţionează specialistul.

Perioada înfloririi, critică

Înainte de înflorit, este necesar un nou tratament cheie, pentru care se recomandă Ridomil Gold MZ 68 WG şi Topas, produse sistemice, pentru că făinarea trece pe inflorescenţe şi poate compromite producţia de struguri. Tot acum, dacă temperaturile sunt mai ridicate, ar fi bine să se aplice şi un insecticid, precum Karate Zeon, împotriva moliei, acolo unde aceasta este prezentă.

„Mai departe, în plină perioadă a înfloritului, un moment considerat critic, se va face neapărat un tratament împotriva manei, care trece pe inflorescenţe şi ciorchini. De această dată, recomand Pergado F, ultima descoperire pe segmentul de mană, produs care asigură protecţie tocmai pe inflorescenţe şi ciorchini. Acesta intră în stratul superficial de ceară. Pe măsură ce ciorchinii cresc, ceara se alungeşte, nu se rupe, deci fungicidul nu se pierde“, a afirmat Niţu.

Apare mucegaiul!

După înflorit, există două opţiuni, susţine specialistul Syngenta.

Dacă mai plouă, se reia stropitul cu Pergado F, la 10-12 zile, împreună cu Topas. De asemenea, se aplică şi Chorus, împotriva putregaiului cenuşiu. Acesta este primul moment în care poate să apară această boală şi să creeze mai târziu mari probleme.
Dacă nu mai plouă şi vremea devine frumoasă, atunci se poate utiliza Universalis, iar dacă există presiune puternică de făinare se mai poate adăuga Thiovit Jet sau Topas.

Conform celor spuse, în continuare se vor aplica tratamente la 10-12 zile, urmărind combaterea principalelor boli, precum mana, făinarea şi putregaiul . De asemenea, trebuie combătuţi dăunătorii, cum ar fi moliile şi acarienii.

Ultima stropire se va face cu aproximativ 14 zile înainte de cules, în funcţie de perioada recomandată de producătorul substanţelor folosite. În cazul în care culesul este eşalonat pe o perioadă mai lungă decât cea planificată, care este în general de 2-3 săptămâni, în funcţie de zonă, suprafaţă, şi apar condiţii climatice cu nebulozitate, ceaţă şi precipitaţii, atunci se poate impune necesitatea unui tratament pentru putregaiul cenuşiu cu produse ce au o perioadă scurtă de pauză până la recoltare.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2011

POZELE NU-MI APARTIN.
mana
mana
mana
mana
mana
mana
atac puternic de mana
atac puternic de mana
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare
fainare

Comentarii album • 9
sorin2 30 martie 2012  
felicitari pentru albume,sunt multe tratamente ce trebuie facute asta numai pt butasi cumparati,in locuri unde nu da soarele direct este posibilitate de a planta vita de vie,multumesc
Raportează
maryanne 30 martie 2012  
nu prea merge, creste dar nu stiu daca va rodi. se spune ca Vita de vie nu-si suporta nici propria umbra. Tratamente se fac, sunt unele soiuri care au nevoie multa de tratamente, si sunt soiuri mai rezistente care se pot cultiva si fara stropire, ex Lidi, Nero, Venus....
Raportează
inicolae 20 mai 2011  
Frumoase fotografii asa este? Toate fotografiile pe care le ai postate aici le-am facut personal si o pot demonstra. Din punctul meu de vedere faci reclama firmei Syngenta iar daca nu esti platit (a) de catre aceasta ar fi bine sa fi impartial (a) si sa spui oamenilor ca mai sunt si alti producatori de pesticide prezenti pe piata romaneasca de profil cum ar fi BAYER, BASF, PIONNIER, etc. care au si ei produse cel putin la fel de bune cum sunt cele de la SYNGENTA.
Raportează
gradinadeacasa 2 noiembrie 2011  
Pe un site personal se poate face orice reclama vrea proprietarul !!!
Raportează
maryanne 2 noiembrie 2011  
mie mi-au luat poze cu sruguri cei de la Morami si nu m-am suparat.
Raportează
gradinadeacasa 2 noiembrie 2011  
Dvs. ajutati f. mult cu sfaturile pe care le dati, pentru ca dl. sa fie atit de acid.
Raportează
maryanne 2 noiembrie 2011  
fiecare are dreptul la o parere...
Raportează
maryanne 2 noiembrie 2011  
struguri
Raportează
maryanne 20 mai 2011  
poate nu ai citit, am scris ca pozele nu-mi apartin. Nu fac reclama nimanui si sunt doar pt a vedea si altii cum pot identifica anumite boli ale vitei de vie.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.